Informatie over de therapievormen

bg

Jij bent uniek dus jouw traject vraagt om een unieke opzet. Samen kijken we wat jou helpt bij het oplossen van je klachten. Mijn werkwijze is dus eclectisch, wat betekent dat ik verschillende vormen van therapie samenvoeg om het zo precies af te kunnen stemmen op jouw hulpvraag en behoefte. In mijn ervaring werkt dit dan ook heel erg goed. Ik maak o.a. gebruik van:

Cognitieve gedragstherapie (ACT)

ACT staat voor Acceptance en Commitment Therapie, de derde generatie cognitieve gedragstherapie. Het kent 6 bouwstenen:

 1. Mindfulness: stoppen, pauzeren om zo inzicht te krijgen in wat er speelt bij je. Uit je hoofd en in het nu komen, in je lijf.
 2. Acceptatie: alles wat je ervaart verwelkomen. Je bewust worden van je oordelen, je verlangens en afkeren. Niet om ze meteen te veranderen, maar om ze eerst welkom te heten. Dan ervaar je namelijk dat de spanning er af kan gaan, dat er ruimte kan komen waarin veranderingen mogelijk zijn.
 3. Defusie: ruimte creëren tussen je gedachten, gevoelens en jezelf. Je bent je gedachten niet. Geloof ze niet allemaal. Je bent je gevoel niet. Ze zijn er en ze komen en gaan.
 4. Zelf als context: wie is dat zelf eigenlijk? Je leert met humor naar jezelf te kijken. Er ontstaat compassie met jezelf en met anderen.
 5. Waarden: Gedurende je leven veranderen de waarden die je belangrijk vindt. Welke zijn er nu? En hoe stuur je hier op?
 6. Toegewijde actie: gaan doen wat bij je past, wat goed is voor jou en de omgeving. Je voelt dat aan je lijf. Je hart staat open naar jezelf en je omgeving.Body & Mind oefeningen

Lichaam en geest zijn verbonden. Dat ervaren we allemaal. Als je moe bent, komen er vanzelf andere gedachten bij je boven dan wanneer je je energiek voelt. Als je je zorgen maakt, voel je je gespannen. De polyvagaaltheorie benoemt de Nervus Vagus, de 10e hersenzenuw, als verbinder van emotioneel en fysiek welbevinden. Deze zenuw is onderdeel van het autonome zenuwstelsel. Je kan hem helpen zijn werk goed te doen zodat je je fysiek en emotioneel prettig voelt en sociaal betrokken gedrag kan vertonen.

Daar zijn oefeningen voor: bijvoorbeeld je ogen te draaien of je hart te voelen. Maar ook oefeningen uit de chi gong helpen. Zo kan je bijvoorbeeld je zelfvertrouwen een boost geven door je onderste dantien (energie centrum in je buik) te voeden door squats te doen, je heupen te draaien of je bewust te zijn van je rug. En rek- en strekoefeningen helpen het lichaam te ontspannen (parasympatisch zenuwstelsel). Al deze oefeningen zijn makkelijk aan te leren. Wel weten we dat de gemoedstoestand waarin je ze uitvoert voor een belangrijk deel het effect bepaalt. Dus even niet je best doen, niet op een sportschoolmanier oefenen.
Psycho educatie

De positieve psychologie helpt ons stil te staan bij onze positieve ervaringen: zoals geluk, hoop en liefde. Stilstaan bij en doorvoelen van deze gemoedstoestanden is helend voor je lichaam. En deze stroming in de psychologie helpt ons te focussen op onze positieve eigenschappen als veerkracht, doorzettingsvermogen, wijsheid.

De boeddhistische psychologie onderzoekt de werking van de menselijke geest. Via dat onderzoek verrijst er inzicht dat er ongemak/lijden is, een oorzaak van dat ongemak/lijden, dat ongemak/lijden kan stoppen en de handvatten om dat ongemak/lijden te stoppen. De betekenis die je geeft aan waarnemingen bepalen in grote mate het ontstaan van ongemak/lijden. Deze betekenis wordt namelijk gekleurd door gevoelens, door verlangen en afkeer. Een negatieve gemoedstoestand is fnuikend voor je welbevinden en voor je gezondheid. Het doel is het ontwikkelen van inzicht en een kalme geest via meditatie en via correct gedrag als vriendelijkheid.

Epigenetica geeft ons inzicht in de werking van de genen. Genen zijn de bouwstoffen van ons DNA en liggen in een lichaamscel. De werking is te beïnvloeden zonder dat de genen, of de DNA volgorde, veranderen. Omgevingsfactoren voor een cel als voeding, sfeer, emoties, gedachten, zetten bepaalde genen aan of uit. Op een gen ligt de informatie om een eiwit aan te sturen. En zo bepalen omgevingsfactoren de werking van o.a. je zenuwstelsel. De gemoedstoestand liefde heeft zo een ander effect op de genen dan bijvoorbeeld boosheid.
Individuele opstellingen

In een individuele opstelling zet je mij neer voor je thema. Via mijn intuïtie ervaar ik dingen. Ik koppel deze ervaringen aan je terug en we kijken wat je daarvan herkent, wat het je doet en er nodig is om dit te veranderen.

Een individuele opstelling is met name geschikt voor vragen waar je maar mee rond blijft lopen en geen zicht of antwoord op krijgt. Wat je ook bedenkt en doet, het thema blijft spelen. Dan is er vaak sprake van iets dat groter is dan jezelf, iets dat wellicht verbonden is met je geschiedenis.

Twee mensen aan het woord over hun ervaringen met opstellingenwerk bij mij:

- Monique (45 jaar): Vorig jaar heb ik een organisatie opstelling gedaan bij Judith. Het resultaat is nog steeds verbluffend. Ik kan het iedereen die vastloopt in zijn baan maar het werk te leuk vindt om weg te gaan, aanraden. Soms heeft het geen zin meer om te beredeneren maar moet je de ‘dingen’ zien en voelen. De opstelling heeft mij een opening gebracht in de fuik waarin ik langzaam was gewandeld. En niet alleen ik maar ook mijn collega’s plukken daar nu de vruchten van.

- Frits (53 jaar): Ik vroeg Judith te gaan staan voor mijn autonomie. Op dit moment zit ik namelijk in een hectische tijd (scheiding en zoon met gedragsproblemen). De relatie die ik heb met mijn autonomie werd zichtbaar en voelbaar. Het heeft enorm opgeruimd. Ik kreeg er (letterlijk) honger van en zelfs zin in het voorjaar, terwijl ik daar enorm tegenop zag. Heel veel dank!
Meditatie

Er zijn diverse soorten meditatie. Ik gebruik in mijn praktijk met name:

 • Inzicht meditatie (mindfulness) zodat je je bewust wordt wat er speelt bij jou, hoe het leven verloopt, hoe je daarmee omgaat en daar oordeelloos naar probeert te kijken
 • Hartmeditaties zodat je zelfhelend vermogen een boost krijgt (invloed op de Nervus Vagus, de 10e hersenzenuw) en je liefdevoller wordt naar jezelf en je omgeving
 • Bodyscan zodat je je bewust wordt van je lichaam (de poort naar het hier en nu)
 • Geleide meditaties zodat je op een dieper niveau onbewuste thema’s kan helen
 • Bewegingsmeditaties (chi gong oefeningen) die het lichaam ontspannen en het zelf herstellend vermogen, het immuunsysteem, helpenCommunicatieve vaardigheden

Effectieve communicatie is lastiger dan menigeen denkt. Bij communicatie gaat het niet alleen om de inhoud van de boodschap maar ook om hoe je het zegt. We noemen dit het betrekkingsniveau van communicatie. Het gaat om de sfeer van het gesprek, om het vertellen hoe je dingen ervaart (emoties) en om hoeveel je vertelt en hoeveel ruimte de ander ervaart. Het betrekkingsniveau heeft veel invloed op het effect van je boodschap. Misschien wel meer effect dan de inhoud.

Ook luisteren klinkt makkelijker dan het is. Vaak zit je al met je gedachten bij je antwoord en luister je niet open naar de ander. Samenvatten en doorvragen zijn dan handige handvatten om tot je beschikking te hebben. En luister je genoeg naar jezelf?
Wil je meer weten over deze therapievormen of heb je interesse in het maken van een afspraak? Dan hoor ik graag van je. Via de contactpagina van deze site kun je mij een berichtje sturen of als je mij liever telefonisch spreekt, kan dat natuurlijk ook.

psycholoog zeist Meiling
Judith Meiling
 • Geregistreerd therapeut
 • Vergoedingen mogelijk
 • Momenteel geen wachtlijst
Vraag of interesse?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik hoor graag van je!

contact