Hulp bij stress, spanning en burn-out

bg

Stress kennen we allemaal. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam op prikkels. Het maakt de hormonen cortisol en adrenaline aan. Wanneer deze situatie langere tijd aanhoudt, krijg je klachten. Het lichaam kan dan namelijk niet meer andere hormonen aanmaken die goed zijn voor je zenuwstelsel en organen. Klachten zijn bijvoorbeeld:

  • Lichamelijk: gespannen spieren; slechte stoelgang, slecht slapen, moe, hartkloppingen, afvallen of juist aankomen
  • Emotioneel: kort lontje, huilen, onzekerheid, angst, paniekaanvallen
  • Mentaal: slechte focus, korte concentratie, vergeetachtigheid, mistig hoofd, besluiteloosheid

Als die klachten langer dan een half jaar duren en een uitgeput, doodmoe gevoel geven, praten we van een burn-out.

Uiteenlopende oorzaken

Vaak ligt de oorzaak van de klachten bij een opeenstapeling van zaken: intense life events, altijd aanstaan (in de doe modus), intentie 'nog even dit afmaken en dan...". Maar ook spanningen in je werk of thuis in je relatie, met de kinderen, de gezondheid, kunnen een oorzaak zijn. Of je werk-privé balans is zoek. De stressoren kunnen dus op het interne en externe vlak liggen.

Stappen zetten naar herstel

Gelukkig is je lichaam veerkrachtig en kan je het herstellen. Dit doen we door 3 stappen te doorlopen:

  1. Het ontspannen van je lijf via lichaamsoefeningen die vooral de Nervus Vagus (10e hersenzenuw) helpen optimaal te functioneren. Je hebt daarna minder last van de fysieke klachten
  2. Het tackelen van gedachten, gevoelens en acties die jou stress opleveren. Heb je last van perfectionisme, please-gedrag, altijd in control willen zijn en niet los kunnen laten? Welke emoties houd je vast en kunnen niet stromen? Wat zijn energiegevers en energievreters?
  3. Het weten hoe je om kan gaan met terugval.

Zo ontwikkel je persoonlijke handvatten die je helpen nu en in de toekomst.

Alvast zelf aan de slag gaan?

Wil je je lichaam helpen ontspannen? De volgende oefeningen ondersteunen daarbij. De gemoedstoestand waarin je ze uitvoert is overigens bepalender voor een gunstig effect dan een correcte uitvoering.

Samen aan de slag gaan?

Wanneer je ook kampt met spanningsklachten en daar graag samen mee aan de slag gaat, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op. Ik hoor graag van je.

Cliënt aan het woord


Michele (44 jaar)

"In het begin vond ik het wel apart de lichaamsoefeningen thuis te doen. Maar nu snap ik hoe geest en lichaam met elkaar verbonden zijn. Zelfs mijn vriend kijkt er thuis niet meer vreemd van op als ik oefen. Na 8 sessies was het traject rond. Ik voel nu aan mijn lichaam wanneer de stress de kop op steekt. Door mijn oefeningen te doen, tijd voor mezelf te nemen en door te realiseren: moet ik dit nu doen, blijf ik veel ontspannener. Een burn-out is me bespaard gebleven. Wat een winst."

psycholoog zeist Meiling
Judith Meiling
  • Geregistreerd therapeut
  • Vergoedingen mogelijk
  • Momenteel geen wachtlijst
Vraag of interesse?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik hoor graag van je!

contact