Verwerken van traumatische ervaringen door EMDR

bg
Een heftige traumatische ervaring als een ongeval, aanranding of overval kan grote klachten veroorzaken. Ook minder heftige, maar langdurig negatieve ervaringen, zoals gepest worden, kunnen problemen veroorzaken en daarmee een aanhoudend negatieve impact op je leven vormen.

De klachten komen soms pas later

Maar in tegenstelling tot wat men vaak denkt, hoeft er niet altijd direct sprake te zijn van merkbare psychische of lichamelijke klachten als gevolg van een trauma. Er kan namelijk een langere tijd zitten tussen de ervaring(en) zelf en het opmerken van de klachten die het veroorzaakt. Soms komen de klachten namelijk pas weken, maanden of zelfs jaren later bovendrijven.

De naslaap van een traumatische gebeurtenis kan zich op veel verschillende manieren uiten. Misschien zit je veel in je hoofd en pieker je, of heb je op onverklaarbare wijze last van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid of vermoeidheid. Een ander signaal dat een aanwijzing kan zijn is agressiviteit. Ook personen die hier nooit mee te maken hebben gehad kunnen als gevolg van een traumatische gebeurtenis ineens heel agressief op situaties en prikkels reageren.

Trauma verwerking met EMDR

Doordat trauma's vaak diep verankerd liggen in ons (onder)bewustzijn heeft reguliere gesprekstherapie niet altijd genoeg effect. Met behulp van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kunnen de ervaringen daarentegen goed worden verwerkt. EMDR is namelijk een bewezen effectieve therapie die in relatief korte tijd veel resultaat oplevert. Je kunt hiervoor op korte termijn bij mij terecht, dus neem bij interesse in EMDR als behandeling voor je klacht contact met mij op via de contactpagina van deze site.
psycholoog zeist
Jacquelien van Lonkhuijzen
  • Geregistreerd therapeut
  • Vergoedingen mogelijk
  • Geen wachtlijst
Vraag of interesse?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik hoor graag van je!

contact
Ik ben lid van:
logo RBCZ logo NVPA